En Universell framgångssaga om en fantastisk olja. Olja 5-56

Det var två kluriga killar i Kalifornien som ofta höll till i hamnen där fiskebåtarna lade till. Fiskarna klagade ofta på korrosion på tankar och andra detaljer som havet utsätter båtar för och problemen var omfattande.

Våra två innovatörer tog sig an utmaningen och började fundera på en lösning hemma i garaget. Olja fungerade, det visste man, nu fattades bara lite förstärkande egenskaper för att få den att krypa bättre, sitta kvar längre, korrosionsskydda, drivafukt och givetvis smörja under tryck bättre. Olika blandningar testades tills fiskarna var nöjda och de var nöjda, efterfrågan ökade dramatiskt och dunkarna i garaget som var på 5- gallons blev för små. En större produktion sattes i gång med hjälp av en kompis tankbil som de lånade när de besökte -5 olika leverantörer där de köpte totalt 21 olika tillsatser vilka gav oljan dess universella egenskaper. Lastbilens tank var på 6.000 gallons. Under turen skumpade oljan runt i lastbilens tank och universalprodukten var klar vid hemkomsten.

En annan fråga var. Hur ska man applicera Universaloljan på bästa och enklaste sätt? Pensla på, smörjkanna, trasa eller doppa i bad. Det fanns bara ett svar. Häll den i en burk och tillför en drivgas så fixar oljan allt själv. Världen första Universalolja blev en aerosol. Inget klet, inget spill, alltid rent. Dagens 5-56 innehåller ca 3-5% koldioxid som drivgas, övrigt är smörja.

Efter ett tag visade det sig att oljan 5-56 var extremt användningsbar till mycket mer än fiskebåtar. 5-56 kunde lösa rostiga förband, fixa fuktig elektronik, rengöra hartsade och sotiga delar, korrosionsskydda, konservera lagrade komponenter, smörja precisionsmekanik, listan blir lång och fortsätter att bli längre för varje år.

Oljan 5-56 är en Universalolja, den kan lite av varje eller rättare sagt mycket av varje. Oljan 5-56 satte trenden för hur just en Universalolja ska vara och lade samtidigt grunden till alla CRCs olika oljor. De med olika egenskaper för specifika ändamål, de vi på CRC kallar specialisterna. Specialisterna används oftast inom industrin, av livsmedeltillverkare, aviation, marina och för autorelaterade applikationer men finns även för speciella konsumentapplikationer som vapenolja, kedjeolja m.m.

Gå gärna in på vår hemsida. Där finns betydligt mer än bara oljor, du kommer att bli förvånad. www.crc.se